OEM, FPP (Retail) или OLP (Open License) – Кой е подходящ за вас?

Има 3 основни вида лицензиране от Microsoft – OEM, FPP и OLP. В тази статия са посочени разликите с плюсовете и минусите на всеки един от видовете лицензиране. Не се колебайте да ни задавате въпроси, ако имате такива, чрез формата за контакт. Екипът на BMG Data ще се радва да ви помогне да разберете кой софтуер е подходящ за вас или вашата организация.

OEM – Original Equipment Manufacturer

Повечето големи доставчици на компютри или лаптопи като Lenovo и HP обединяват лиценз за операционна система заедно с техните продукти. Този „пакет“ лиценз се нарича OEM. Новосъздадените компютри изискват от потребителите да закупуват лиценз „OEM“ едновременно, когато купуват нов компютър тип „направи си сам“ (когато потребителя си сглобява устройство сам).

Технически, на клиентите не е разрешено да купуват OEM лицензи без закупуване на нов компютър или лаптоп заедно. Въпреки това, клиентите могат да закупуват лиценз за OEM Microsoft Office в рамките на 60 дни от закупуването на нов компютър или преносим компютър.

Плюсове:

– OEM лицензите са най-евтините сред лицензите.

Минуси:

– Лицензите не могат да се прехвърлят между компютри. Ако компютърът гръмне или се изхвърли, лицензът също отпада.

При нас ще намерите:

FPP – Full Pack (или Retail Pack)

Пълен пакет (FPP) обикновено се предлага в кутия, която може да закупите „без рецепта. Клиентите могат да купуват тези лицензи поотделно. Обикновено този лиценз се изисква за легализиране на „нелицензиран“ компютър или лаптоп, който е на повече от 60 дни. Това е най-скъпата форма на лицензиране и се препоръчва само за потребители, които изискват по-малко от 5 броя лицензи.

Плюсове:

– Узаконяване и лицензиране на нелицензиран (пиратски) софтуер;

– Предлага се като единична продажба;

– Лицензиран за използване в съществуващ компютър, който не притежава никакъв предишен лиценз;

– Лицензите могат да се прехвърлят за 90 дни.

Минуси:

– Разходите са по-високи от лиценз за OEM.

При нас ще намерите:

OLP – Open License / Value License / Volume License

Предлага се само в пакет от минимум 5 броя Open License при първа покупка. Това може да бъде смесица от различни софтуерни продукти на Microsoft. Лицензът е вечен (без изтичане на срока) и принадлежи на компанията, а не на компютърa. Следователно, лицензът е преносим между компютри и дори между компании.

Плюсове:

– Лицензът може да се прехвърля от стари компютри на нови компютри (без ъпгрейд на версията). Следователно новозакупените компютри не изискват закупуване на нови OEM лицензи;

– Улеснява управлението на лицензията по-лесно, вместо физически да борави с голям обем компактдискове и брошури.

Минуси:

– Разходите са по-големи от OEM лиценз;

– Лицензите са постоянни, но потребителите остават с една и съща версия „завинаги“ дори след пускането на нови версии и актуализации. Това може да се избегне чрез закупуване на софтуерна гаранция (Software Assurance), която се заплаща и подновява ежегодно.

Контакти

  • Тел: +359 2 460 50 60
  • E-mail: office@bmg.bg
  • Адрес: 1172 София, ул. Никола Габровски 14

Вход

създаване на профил
BMG Data