SUSE Linux

Показване на 7 резултата

Open SuSE Linux

Open SuSE Linux

Какво представлява Linux?

Linux е операционна система също като Windows, iOS или Mac OS. Всъщност, една от най-популярните платформи в света – Android е създадена да основата на Linux. Операционната система е софтуер, който управлява комуникацията между вашия софтуер и вашия хардуер. Без операционна система софтуерът няма да работи.

Linux съществува от средата на 90-те години и оттогава до сега става една от най-популярните операционни системи известни в световен мащаб. Linux е навсякъде около вас – във вашите телефони, автомобили, телевизори и други устройства. Също така Linux управлява по-голямата част от интернет, всички топ 500 суперкомпютри в целия свят, както и световните фондови борси.

Освен че е платформа за настолни компютри, сървъри и вградени системи по целия свят, Linux е една от най-надеждните, сигурни и безгрижни операционни системи на разположение.

Компоненти на операционната система Linux

SuSE Linux

Linux Logo

Операционната система Linux се състои от няколко различни части:

Bootloader

Това е софтуерът, който управлява процеса на зареждане на вашия компютър. За повечето потребители това е просто екран, който се при зареждане на операционната система.

Kernel

Това е едно парче от цялото, което всъщност се нарича Linux. Kernel е ядрото на системата и управлява процесора, паметта и периферните устройства.

Система Init

Това е подсистема, която зарежда потребителското пространство. Една от най-използваните init системи е systemd. Тази система управлява процеса на зареждане, след като първоначалното зареждане се предаде от bootloader (т.е. GRUB или GRand Unified Bootloader).

Deamons

Това са фонови услуги (печат, звук, планиране и т.н.), които се стартират по време на зареждане или след като влезете в работния плот.

Графичен сървър

Това е подсистемата, която показва графиките на вашия монитор. Обикновено се нарича X сървър или просто X.

Работна среда (Desktop environment)

Това е частта на Linux, с която потребителите действително си взаимодействат. Има много среди за настолни компютри, от които можете да избирате (GNOME, Cinnamon, Mate, Pantheon, Enlightenment, KDE, Xfce и др.). Всяка работна среда включва вградени приложения (като файлови мениджъри, инструменти за конфигуриране, уеб браузъри и игри).

Приложения

Настолни среди не предлагат пълния набор от приложения. Точно като Windows и macOS, Linux предлага десетки хиляди висококачествени софтуерни заглавия, които могат лесно да бъдат намерени и инсталирани. Повечето съвременни дистрибуции на Linux включват подобни на App Store инструменти, които централизират и опростяват инсталирането на приложения. Например, Ubuntu Linux има софтуера на Ubuntu Software Center, който ви позволява бързо да търсите сред хилядите приложения и да ги инсталирате от едно централизирано място.

Защо да използвате операционна система Linux?

Това е основен въпрос, който голяма част от потребителите си задават. Сигурно често се случва да се сблъсквате с препядствия като вируси, зловреден софтуер, забавяния, сривове и лицензионни такси. Ако искате да не срещате проблеми от този тип, то платформата на Linux е идеална за вас. Linux е по-малко уязвим на атаки от зловреден софтуер или вируси. Linux се превърна в една от най-надеждните компютърни екосистеми в световен мащаб. Като комбинирате тази надеждност с нулева цена за влизане (безплатно) и имате идеалното решение за десктоп платформа. Може да инсталирате операционна система Linux на колкото компютри пожелаете, без да плащате нито стотинка.

Linux се разпространява като отворен код (open source license), който следва следните принципи:

 • - Свобода за използване на програмата за всякакви цели;
 • - Свобода да изучавате програмата и да я променята, за да я накарате да прави каквото пожелаете;
 • - Свобода за разпространение на копия;
 • - Свобода за разпространение на ваши модифицирани версии.

Тези принципи са ключови за разбирането на общността, която седи зад създаването на платформата Linux. Без съмнение, Linux е операционна система създадена от хората за хората.

Какво означава дистрибуция на Linux?

Linux има различни версии, които отговарят на различните типове потребители, според техните изисквания и нужди.

Някои от най-популярните дистрибуции на Linux са:

 • Linux Mint;
 • Manjaro;
 • Debian;
 • Ubuntu;
 • Antergos;
 • Solus;
 • Fedora;
 • Elementary OS;
 • OpenSUSE.

Всяка версия на Linux има различно въздействие върху работния плот. Някой избират модерни потребителски интерфейси (като GNOME и Elementary OS), докато други поддържат по-традиционна работа среда (като OpenSUSE).

Не си мислете, че Linux е изоставил сървъра. За този тип операционна система може да се обърнете към:

 • Red Hat Enterprise Linux;
 • Ubuntu Server;
 • Centos;
 • SUSE Enterprise Linux.

Сървърните операционни системи на Red Hat и SUSE са платени. В тази цена е включена поддръжка.

Защо да избера SuSE Linux?

Защо да избера SuSE Linux?

Купете Linux от BMG Data

BMG Data е официален партньор на Red Hat и SUSE. При нас ще намерите различни конфигурации на Linux за сървъри. Свържете се с нас за повече информация.

Официален Уебсайт: SUSE Linux

Какво представлява Linux?

Компоненти на операционната система Linux

Защо да използвате операционна система Linux?

Какво означава дистрибуция на Linux?

Купете Linux от BMG Data